tisdag 13 januari 2009

Flygande Jacob

Blev en promenad till Älvängen idag för att handla ingredienser till Flygande Jacob, min favorit förutom tacos, tacos blir det varje vecka då det är så gott, flygande jacob några gånger per år trots att det är kanongott.

Annars har det inte hänt så mycket, lillkillen busar på, ramlar ibland, gråter en skvätt då men det går över lika fort, har nog slagit i munnen någon gång idag eller igår tror jag, då det är ett lite blodigt sår över ena framtanden, men inte något som verkar göra ont nu iallafall, såg bara att ena tanden såg smutsig ut när vi var ute och gick och han låg i vagnen, tittade efter och såg då såret över ena framtanden.

oj, blev så sugen på cheescake, får ta och göra det någon dag, undra bara om det skall bli den med blåbär, björnbär eller hallon i fyllningen med philadephiaosten och även creme fraiche som fyllning nr 2. Har även en fryst variant som inte skall in i ugnen. Eller en helt vanlig utan bär i fyllningen, himla svårt det här då alla är lika goda.

Den här brukar jag göra, fast med blåbär eller hallon:

Cheescake med björnbär
Ingredienser till 1 cheesecake på ca 12 bitar

Botten
250 g digestivekex
100 g smör

Fyllning 1
225 g halvtinade osockrade björnbär
600 g philadelphiaost
3 stora ägg
1 dl strösocker, 85 g

Fyllning 2
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Tillbehör björnbär

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.
Smula kexen (går lättast i matberedare). Smält smöret och blanda med kexen.
Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen ca 5 min.
Blanda ingredienserna till fyllning 1 i matberedare. Kör till en jämn smet och häll ned i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min tills smeten stannat.
Blanda crème fraiche med strö- och vaniljsocker. Bred på och grädda ytterligare 5 min. Låt kallna. Garnera med björnbär eller servera dem bredvid.

Den här är också god

Frusen blåbärscheescake

8-10 bitar

Botten
8 Digestivekex, 125 gram
75g smält smör
1 msk strösocker

Fyllning:
200g philadelphiaost
2 dl strösocker
3 ägg, delade i gulor och vitor
2 dl vispgrädde
1/2 msk florsocker1
1 ½ dl färska eller tinade blåbär .

Mixa digestivekexen med socker i matberedaren .Tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt. Vispa samman ost, socker och äggulor i en skål. Vispa grädden med florsocker i en ny skål. Slutligen vispas äggvitan med en nypa salt till hårt skum i separat skål.Blanda ostsmeten med grädde;vänd sedan ner äggviteskummet med varsam hand. Mixa blåbär eller hallon och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i formen och frys minst 4 timmar.Vid servering tas cheesecaken direkt ur frysen .Skär i lagom stora bitar och servera genast med vispgrädde och bär.

Inga kommentarer: