tisdag 23 september 2008

Stora killen nu

BVC-besök idag
BOELtestet: helt godkänt
Vikt: 11, 9 kg
Läng 72,5 cm

Kryper nu, men har lite svårt för att få med sig benen ännu, får flytta på allt, vill åt allt han inte får, sladdar, gardiner, kattmat, ja allt som går att nå, måste barnsäkra ordentligt till helgen. Allra roligast är att försöka komma åt att grabba tag i katten eller plaska i kattens vattenfontän.

BVC imorgon med, föräldrargrupp då, min tur att ta med fika, bakade lite smarriga silviamuffins, himla gott.

BVC vill vi skall testa och se om Wilgot tål mjölk, skall göra det senare i veckan.

Sedan fick jag en broschyr om 5 minutersmetoden, känns hur grym som helst, har svårt att klara av att låta lillkillen skrika sig till sömns, han är ju tyvärr van att ammas till sömn bredvid mig i dubbelsängen och sover där hela natten. Måste nog komma på ett annat sätt, kanske tassmetoden istället, känns mera human liksom.

Den innebär att:

Alltid då barnet gråter vid nattning eller vaknar på natten följer man följande rutin:

1) Lyssna först av gråten; är där pauser? tystnar den av sig själv? Ifall gråten blir mera intensiv fortsätt till steg 2

2) Sätt handen stadigt på magen/bröstkorgen/ryggen/sidan beroende på hur barnet sover; visa alltså att pappa/mamma är här men du skall sova nu. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 3.

3) Smek barnet med stadiga, rytmiska, lugnande rörelser. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 4.

4) Ta upp barnet i famnen och höll tight upprätt intill kroppen samt ifall barnet är hemskt ledset smek ryggen med stadiga, rytmiska och lugnande tag. Sätt ner i sängen genast då barnet är lugnt men innan det har hunnit somna. Behöll handen på en stund så att barnet känner att du är där.

Ha med en snuttefilt alltid då barnet är i famnen som ni sedan sätter t.ex. mot barnets kind då ni lägger ner barnet i sängen. Snuttefilten fungerar alltså som trygghetsöverförare.

För att sömnskolan skall lyckas gäller det att:-

du själv är lugn och tålmodig, eftersom barnet reagerar på förälderns sinnesstämning. Den föräldern som är mest utvilad passar bättre att sköta barnets uppvak.-

Att uppfylla ömhetsbehovet dagtid ger en bra grund för god nattlig sömn. Håll barnet nära och lek lekar som innefattar mycket kroppskontakt.-

Ifall barnet somnar t.ex. under amningen, väck barnet ömt till insikten att hon lyfts till den egna sängen. Det är viktigt att barnet på natten vid uppvak inser att hon är på den trygga plats där barnet somnade.-

Barnet kan till en början reagera på sömnskolan med intensiv gråt, men klarar av de nya rutinerna när föräldrarna finns i närheten, där för att hjälpa.-En regelbunden dagsrutin är viktig för att sömnskolan skall lyckas.


Läs här om ni är intresserade : http://www.familjeliv.se/Forum-3-23/m29293259.html

Inga kommentarer: