lördag 24 juli 2010

Stökiga nätter

Här har det inte hänt så fasligt mycket.
I torsdags var vi i stan ett tag, ville få tag på ett måttsats med de amerikanska måttet Cup, fick tillslut tag på ett, verkligen svårt att hitta.
Igår var jag och Wincent hemma och tog det lugnt. Micke och Wilgot åkte iväg till hans bror med familj och grillade. Själv stannade jag hemma och vilade då Wincent hållit igång hela natten.

Ja Wincent sover oroligt på nätterna nu, har gjort det hela veckan, sover 1-2 timmar och vaknar för att då böka runt i sängen, ligger och sparkar och fäktar med händerna som en tok. Vet inte hur vaken han är, orkar inte kolla, ibland somnar han om om han får mat, ibland ligger han och bråkar en bra stund. Nu utvecklingssprång tro, man skulle kunna tro det iallafall. Han är ju snart 14 veckor och det är ett nytt utvecklingssprång som börjar runt 14 veckor.

SPRÅNG 4
Mellan 14 och 17 veckor gammalt börjar nästa period, då barnet är i stort behov av tröst och närhet. Från och med nu är klängperioderna längre än tidigare. Just den här perioden kan vara i fem-sex veckor, men kan också vara så kort som en vecka.

 Vid det fjärde språnget, när barnet är ungefär 18-20 veckor, träder den in i det som Hetty van Rijt och Frans X Plooij kallar händelsevärlden. Då lär sig barnet att göra en kedja av saker. Tidigare, vid 12 veckor, kunde barnet gripa om en skallra, punkt slut. Nu kan barnet gripa om skallran, skaka den, vända den, titta på den och stoppa den i munnen. Att göra sådana händelsekedjor verkar kanske enkelt, men är ganska komplicerat.
Barnets ljud börjar bli mer nyansrika och sammansatta. Nu kan man få höra ljud som låter som ”mamma” och ”pappa”. En annan viktig upptäckt för barnet är att saker finns fast de inte synd. Dags för kurragömmalekar!
Vid den här åldern börjar många träna på att krypa och att vända sig. Barnet gillar också att undersöka föremål med händerna. Det skakar, vänder och bankar, luktar, smakar och biter o allt son kommer i dess väg. En del är mycket förtjusta i musik.

Vad vi skall hitta på i helgen är inte bestämt, vi har inga planer ännu och allt hänger ju på hur vädret blir.

Inga kommentarer: